Founders Rübæus + Pilsner Urquell -blend

Alkon kesävalikoimiin on saapunut Foundersin Rübæus vadelmaolut. Mainospuheiden mukaan kyseessä ei ole kevyt marjamehu, vaan olut, jossa on kunnon mallasrunko. 5,7 % vahvuus myös puhuu sen puolesta. Tuoretta vadelmaa on lisätty useammassa eri vaiheessa.

Olut on väriltään tummanpunainen ja muodostaa varsin paksun vaahdon. Tuoksu tuo mieleen vadelmamehujään. Varsin lupaavaa tähän asti. Maku on mitä lupaakin. Vadelmaa löytyy ja paljon. Runkoakin on, mutta etukäteisodotuksien mukaisesti olut on omaan makuuni turhan makea. Ei tämä mahdottoman makea sokeripommi ole, mutta siinä rajoilla tanssitaan. Voisin kuvitella että pullon loppupuolella alkaisi tökkimään. 

Onneksi törmäsin internetin ihmeellisessä maailmassa vinkkiin, että tätä voisi blendata pilsnerin kanssa. Joten rohkeasti alkemistin hattu päähän ja elämän eliksiiriä valmistamaan. Blendikaveriksi valitsin tsekkiläisen pilsnerin perikuvan, eli Pilsner Urquellin.

Lähdin liikkeelle sekoittamalla 2/3 osaa Rübæusta ja 1/3 osaa Urquellia. Väri muuttuu odotetusti kuparisempaan suuntaan. Pilsner leikkaa makeutta ja tuo tilalle raikkautta. Pilsner jää intensiivisen vadelman alle, mutta samalla pyöristää ja leikkaa mukavalla tavalla pahimmat kulmat pois. Tämähän toimii! Rübæus nousee uudelle tasolle ja blendistä kuoriutuu raikastava kesäjuoma. 

Seuraavaksi kokeilin 50/50 suhdetta. Tasasuhde leikkaa hedelmäisyyttä jo vähän turhan paljon. Nyt pilsner alkaa astumaan esiin vähän enemmän, mutta ei sitä tietämättä seasta tunnistaisi. Mausta tulee hieman sekava. Jostain syystä makuun tulee puolukkainen viba. 

1/3 sekoitussuhteella tämä blendi toimii erittäin hyvin. Todella virkistävä kesäjuoma! Aloin jo hautomaan suunnitelmaa, jossa blendaisin Rübæusta Geuzeen, mutta ehkä se on sitten jo toinen tarina..

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kolme Nopeeta: To Øl

Näin sen koin giffein: RPS Scissors IPA 4,7 %

Craft Beer Helsinki 2017